Euroopan unioni pääsi maanantaina sopuun liikenteen hiilidioksidipäästöjen tavoitteista vuodelle 2030.
”Saavutimme kompromissin henkilöautojen päästöjen vähentämisestä 37,5 ja pakettiautojen päästöjen vähentämisestä 31 prosentilla vuoteen 2030”, EU:n energiaosaston johtaja Miguel Arias Canete tiivisti sopimuksen twiitissään.
Another deal!! This time on #CO2cars. We reached a compromise to cut emissions from cars (by 37.5%) and vans (by 31%) by 2030. With these ambitious targets, Europe is once again showing how to turn the #ParisAgremeent and #COP24 into action. pic.twitter.com/26HNfcHQiY
— Miguel Arias Cañete (@MAC_europa) December 17, 2018
Vuoteen 2025 mennessä hiilidioksidipäästöjen tulisi olla laskenut 15 prosentilla nykytilanteesta.
EU:n lainsäätäjät ovat kiistelleet kuukausia päästötavoitteiden ankaruudesta. Saksa, joka on Euroopan suurin autotuottaja, on varoittanut, että liian ankarat tavoitteet vahingoittavat autoteollisuutta ja johtavat työpaikkojen menettämiseen.
Päättäjät sopivat myös tavoitteesta laskea logistiikkasektorin hiilidioksidipäästöjä 40 prosentilla 2030 mennessä. Se on liikenteen ainoa sektori, jonka päästöt ovat edelleen kasvussa vuonna 2018.
Saksan autoteollisuuden liitto VDA pitää tavoitteita edelleen liian tiukkoina. VDA:n pääjohtaja Bernhard Mattesin mukaan sopimuksella asetettiin korkeat tavoitteet, mutta siinä ei mainittu, minkälaisilla kannusteilla niihin päästäisiin.
”Kukaan ei tiedä, miten sovittuihin tavoitteisiin päästään tässä aikaikkunassa.”
Myös Euroopan autonvalmistajien yhdistys on VDA:n kanssa samoilla linjoilla.
ACEA:n pääsihteeri Erik Jonnaert sanoo tiedotteessa, että tavoitteet sähköautojen ja vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivien autojen yleistymiseksi ovat paljon kovempia kuin tällä hetkellä näyttää mahdolliselta. Tavoite on tiedotteen mukaan ”täysin epärealistinen”.
Päästöjen vähennystavoitteet ”saattavat kuulostaa kohtuullisilta, mutta ne ovat täysin epärealistisia nykytilanteesta lähtien. Ala paheksuu sitä, että nämä vuoden 2030 tavoitteet perustuvat puhtaasti poliittisiin motiiveihin ilman että otetaan huomioon teknologisia ja sosioekonomisia rajoitteita.”
Spektrin toisessa päässä vihreän tulevaisuuden puolestapuhujat olisivat toivoneet EU:lta edelleen kunnianhimoisempia tavoitteita.
”Eurooppa laittoi suuremman vaihteen silmään kilpailussa kohti nollapäästöisiä autoja. Uusi laki tarkoittaa, että vuoteen 2030 mennessä kolmannes uusista autoista olisi sähkö- tai vetykäyttöisiä. Se on edistystä, mutta ei riittävää ilmastotavoitteiden kannalta”, brysseliläisen Transport & Environment -lobbausryhmän Greg Archer toteaa.
Aiheesta uutisoi Automotive News Europe -sivusto.